Disney Cruise Line offers a variety of tasting experiences designed just for adults, including an interactive Mixology session, where guests learn the secrets of creating the perfect cocktail. (Jimmy DeFlippo, photographer)

Vijf jaar later: de sommelier

Column uit de Kokskoerier november 2016

In 2011 schreef ik ook een column voor Kokskoerier en die had als titel: “Bier aan tafel kan ook prima”.Ik probeerde toen u te overtuigen dat het niet alleen wijn hoeft te zijn als begeleidende drank aan tafel. Voor de alcoholvrije onder ons kan dat water, thee, of andere dranken zijn. Nu vijf jaar later zie je dat er bij meerdere restaurants en eetcafés bier op tafel komt. En terecht! Het smakenpalet van bier is vele malen breder dan dat van wijn schreef ik toen ook al.

Echoput

Jaren terug  (2001) toen ik bij de zeer gewaardeerde smaakprofessor dr .Peter Klosse de cursus gastronomie deed mocht ik hem bij de evaluatie van die cursus wijzen op het feit dat er in de cursus alleen maar wijn voorkwam om te combineren met zijn gerechten vanuit de keuken van de Echoput. Ik miste toen al wat andere dranken…….
In zijn latere lesboeken schrijft hij dat gerechten ook met andere dranken kunnen matchen, zoals bijvoorbeeld bier.

Bierkaart

Sterrenrestaurants hebben tegenwoordig ook een bierkaart naast de wijn- en waterkaart. In ons vak draait het tegenwoordig steeds meer om de beleving van de gast en om de gastvrijheid die hem of haar geboden wordt.

Sommelier

De sommelier speelt daar een zeer belangrijke rol in. De sommelier adviseert de gast bij zijn keuze van welke drank hij het best kan proeven bij zijn bestelde gerecht.

En daar komt mijn punt: dan moet de sommelier wel kennis hebben van dranken. Dat heeft ie meestal wel van wijn en in sommige gevallen wel heel veel zelfs. Maar de andere brede drankenkennis blijft meestal – niet altijd – wel wat achter. Daarom zou ik er voor willen pleiten dat al die mensen die zich sommelier noemen ,zich meer zouden gaan verdiepen in het totale drankenarsenaal. Daarom beste sommeliers ga voor de titel SVH-Meesterschenker en ben een echte sommelier.

Jac Wezenbeek, SVH-Meesterschenker   Proeverij Caruso Roosendaal

Winnaar van de Bier & Gastronomie Award 2008

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *