Een omweg waard

Michelin schrijft in het bij u bekende rode boekje over een omweg waard.

Coendersweg 44 in Groningen is zo’n plek. Maar deze staat niet in dat rode boekje. Op 2 november j.l. vond er onder leiding van de examencommissie Meesterproef van SVH een proef plaats in Groningen en wel bij café Singelier. Op die dag slaagde Felix Huisken voor zijn meesterproef en wordt daardoor SVH-Meesterschenker. De kennis die Felix heeft over dranken is fenomenaal en daarbij komt nog bij dat hij een uitstekend gastheer is. Mogelijk is hij wel de beste sommelier van Nederland.

Cafebedrijven Nederland dalende

Het aantal cafébedrijven in Nederland is dalende. De meeste cafébedrijven worden terrascafé’s of eetcafé’s. Maar hier vinden we nog een echt café, zoals een café kan zijn. Nogmaals een omweg waard………
Vier dagen later, op 6 november, werd de café Top Honderd van Misset bekend gemaakt. Vier bedrijven uit Groningen staan daar in. De Singelier ontbreekt hierbij!! Denk daar maar eens over na geachte juryleden

Kingfish Nederland

Op 26 september hadden we het genoegen om kennis te maken met Kingfish Nederland in het Zeeuwse Kats. Daar zagen we de kweek van de Pacific Yellowtail, Kingfish of Hiramasa. Een geweldige rondleiding liet ons zien hoe daar in de voormalige oesterkwekerij omgegaan wordt met de volgende generatie aquacultuur. Mart Scherp uit Middelburg liet ons proeven wat we in de keuken allemaal kunnen gaan doen met deze mooie Yellowtail.

Zeekraal, lamsoren…

Aan de oevers van de Oosterschelde, tussen Goes en Wemeldinge, hebben we ook nog zeekraal, lamsoren,zee-aster en meer van de Zeeuwse zilte groenten vers uit het zilte water kunnen proeven. In Yerseke, eindpunt van deze prachtige dag, proefden we nog meer lekkernijen uit het Zeeuwse land vanuit de voortreffelijke keuken van Katse Veer. Hans Everse kookte mosselen en serveerde die met echte Zeeuwse frieten. Hij hield een zo’n vlammend betoog over koken met gezuiverd Oosterschelde water van Zilt-E , dat één van de toehoorders vroeg of hij ook met dat zeewater douchte.

Toen ik net buiten Yerseke reed, terug naar Roosendaal, realiseerde ik dat het de eerste keer in vijftig jaar was dat ik hier wegging zonder een oester te hebben geproefd……..
Een omweg waard toch?

Kokskoerier November 2017

Jac Wezenbeek, SVH-Meesterschenker
Winnaar van de Bier & Gastronomie Award 2008

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *