Bier aan tafel kan ook prima!

Alle een aantal jaren schrijf ik zo nu en dan in de Kokskoerier. Zo nu en dan zal ik een paar van mijn best columns ook hier delen. Vandaag mijn column over het feit dat bier aan tafel ook prima kan :

Op verzoek van mijn goede vriend en strijder voor goed horeca onderwijs – wat aansluit op het hedendaagse bedrijfsleven – Hans Kerssemakers schrijf ik dit stuk vaar de kokskoerier.

Drank – spijs combinatie

Ik wil de leden van het koksgilde verzoeken voortaan niet meer te spreken over wijn – spijs combinaties maar over drank – spijscombinaties.  Ok?
Ik probeer het u uit te leggen: in onze multiculturele samenleving hebben we te maken met bevolkingsgroepen die geen varkensvlees (mogen) eten, daar passen onze keukens zich op aan. Er zijn ook groepen die geen alcohol ( mogen) drinken. Ook daar hebben wij gastvrije horecamensen respect voor.Alcoholvrije wijn is niet zo geweldig toch?  Welke combinatie bieden we die mensen dan aan?  Welk water, welke thee, welk vruchtensap ?Laat ons al

Bier – spijs combinatie

Maar eigenlijk bedoelde Hans of ik iets wilde schrijven over bier en spijscombinaties.  Nou bij deze dan. Ik ben al jaren een pleiter voor meer dan alleen wijn op tafel. Het smakenpalet van bier is breder dan dat van wijn is hetgeen ik vaak bij proeverijen verkondig en daarom ook zo goed toepasbaar bij de vele smaken die tegenwoordig uit onze keukens komen. Mooie kazen met wijn gaat meestal niet goed. Men roept zo gemakkelijk doe maar een portje erbij, niks mis mee natuurlijk. Maar de echte fijne combinatie is het meestal niet, probeer eens een Hertog Jan Grand Prestige bij een oude Nederlandse kaas of een Rochefort 10 of bij een blauwe schimmelkaas. Mooie Zeeuwse oesters met een glas Chablis of een zilte Muscadet is prima, maar probeer eens een keer een glas Urtyp van Brand daarbij. U zult verrast zijn!

Bier in wijnglazen

Ik pleit er wel voor om aan tafel het bier ook te proeven in wat grotere wijnglazen, ook bier moet en kan walsen en zal dan ook veel van geuren en aroma’s prijsgeven.  Zoals men aan tafel een fles wijn of een zogenaamd halfje ook met meerdere personen proeft kan man natuurlijk ook een flesje bier – toch zeker de zwaardere –  met meerdere personen aan tafel proeven. Bovendien komen er steeds meer bieren op fles met dezelfde inhoud als een fles wijn namelijk van 75 cl.

Jac Wezenbeek, SVH-Meesterschenker   Proeverij Caruso Roosendaal

Winnaar van de Bier & Gastronomie Award 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *