GG : Gastronomisch Gilde of Gastronomische Gastvrijheid

Nee, ik ga niet pleiten voor een naamswijziging. Maar wel pleiten om nog meer aandacht te besteden aan gastvrijheid. Er wordt naar mijn bescheiden mening op goed niveau gewerkt in de Nederlandse keukens en zo ook in de bediening. Maar een stapje d’r bij als het gaat om gastvrijheid kan dat mijns inziens nog wel. En toch zeker in de randstad en de grote steden. Waar in onze bedrijfstak heel veel gewerkt wordt door studenten en parttimers  kan er nog wel een verbeterslag gemaakt worden. Laat die studenten c.q. medewerkers toch bijvoorbeeld één dag per maand een dag bijschaven in het kader van  gastvrijheid. Er zijn nu volop aanbieders in dat segment.

(ps. de naam Kokskoerier is natuurlijk wel toe aan een naamswijziging!! Gastrokoerier?)

Oproep aan onze SVH Meesters!

We hadden korte tijd een GildenCollectief in het horecaland Nederland. Daarin waren de verschillende gilden in verenigd. Dat waren : Gastvrijheidsgilde, Koksgilde, Gilde van Nederlandse Meesterkoks en IJstop. Toen heb ik als afgevaardigde van het Gastvrijheidsgilde mijn ideaal – tijdens die vergaderingen – meerdere keren uitgesproken te gaan voor één overkoepelend gilde van alle beroepsverenigingen in onze bedrijfstak.

De bewaking van een groot deel van onze praktijkopleidingen – de erkenning en de controle – ligt bij de beroepsverenigingen. Dat moest dus het GildenCollectief gaan doen.  Mede doordat het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en het Koksgilde  zich hebben verenigd in het Gastronomisch Gilde is het GildenCollectief niet meer actief.

Daarom ga ik alle Nederlandse SVH Meesters vriendelijk verzoeken zich aan te sluiten bij het Gastronomisch Gilde, zodat we samen onder één paraplu onze mooie horecabedrijfstak kunnen gaan dienen.

We maken ons allemaal hard voor een professionele bedrijfstak met goede opleidingen toch? Dat kunnen we doen door ons te verenigen in een krachtig gilde met alle beroepsgroepen onder één dak!

Doen!!

Jac Wezenbeek, SVH-Meesterschenker

Winnaar van de Bier & Gastronomie Award 2008

Column Kokskoerier Maart 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *