Fris en fruitig

Fris en fruitig was de kop van de column van Lucas Gasthuis in Elseviers Weekblad van 17 juni 2017. De column ging over uitdrukkingen die in het verleden van een zekere oorspronkelijkheid en spitsvondigheid getuigden. Hij beschrijft in die column dat een aantal gezegdes te pas en te onpas gebruikt worden. Hij noemt ” fris en fruitig”  en “elk nadeel heeft zijn voordeel”. Als iedereen die gezegdes en uitspraken te pas en te onpas overal gaat gebruiken verliest zo’n grappig gezegde snel aan glans schrijft hij.

” Eerst het vak en dan de dranken”

Wat een SVH-Meester – met drie titels zelfs – zich spontaan liet ontvallen op de Meesterdag op 19 juni jl  in Duin en Kruidhof te Santpoort-Noord : ” Eerst het vak en dan de dranken”  raakte mij diep. Eerst leren koken en dan kun je pas de horeca-bedrijfstak in hoorde ik er in. Wat doen die koks eerst voor ze aan de mise – en – place beginnen? Juist: elkaar gedag zeggen en soms de hand schudden en dan……. koffie!! Begrijpt u?
Ik hoop dat het gezegde van die Meester snel glans verliest en niet meer gebruikt wordt. Het was voor mij echt de enige misser van de overigens voortreffelijke avond.

Melksommeliers

Toch zeker als er in het zelfde nummer van Elsevier door Bram Hahn gesproken wordt over kenners van melk, zoals “melksommelier” Bas de Groot. Die spreekt dan ook over complexere en interessantere smaken, over melk hè!  Zie je wel : ik roep bij herhaling alle collegae op die zich sommelier noemen om eerst de titel SVH-Meesterschenker te gaan behalen. Daar hoort onder andere melkproducten bij, en nog veel meer…….
Succes!!

Één school

Op die Meesterdag op 19 juni werd ook bekend dat de Sterklas samen gaat of eigendom is van het Gilde van SVH -Meesterkoks. Op zich niks mis mee denk ik. Maar dat er maar één school, in dit geval ROC Amsterdam, dat doet en blijft doen slaat men volgens mij de plank volledig mis.  Zeeland en met name Zeeuws Vlaanderen en ook Zuid Limburg staan bekend om hun vele culinaire hotspots. Moeten die leerlingen uit Zeeuws Vlaanderen en Zuid Limburg allemaal één keer per week naar Amsterdam?

Augustus 2017.

Jac Wezenbeek, SVH-Meesterschenker
Winnaar van de Bier & Gastronomie Award 2008

Column uit de Kokskoerier  van augustus 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *