CBS: Roosendaal ervaart grootste drugsoverlast van heel Nederland

ROOSENDAAL – Drugsoverlast  door gebruik en handel is in niet één Nederlandse stad zo groot als in Roosendaal. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vandaag naar buiten komt.

Roosendaal heeft de twijfelachtige eer de ranglijst aan te voeren. Dertien procent van de inwoners zei vorig jaar veel overlast te ervaren. Roosendaal wordt gevolgd door Venlo, Sittard-Geleen, Rotterdam, Maastricht en Heerlen, met percentages van 8 tot 10. Roosendaal zat in 2013 ook op 8 procent.

In Breda daalde de drugsoverlast tussen 2013 en 2016 met 2,6 procent van 6,1 naar 3,5.

Grensplaats Roosendaal besloot in 2009 alle coffeeshops te sluiten, vanwege de uit de hand gelopen overlast  in de omgeving. Burgemeester Jacques Niederer heeft sindsdien regelmatig verkondigd dat de maatregel een succes is en bevestigde eerder dit jaar nog niet te twijfelen aan een aanpassing daarvan. Hij deed dat tijdens een discussie met de gemeenteraad.

Cannabis

De lokale jongerenraad pleitte er in januari voor om één coffeeshop te openen, om de jeugd uit het circuit van de straatdealers te halen. Uit een onderzoek van de jongerenraad bleek dat driekwart van de Roosendaalse jeugd drugs gebruikt. Bijna allemaal gebruiken ze cannabis en ongeveer de helft gebruikt ook XTC en/of MDMA.

Ongure types

De gebruikende jongeren ervaren zelf ook overlast, zoals het treffen van ongure types op straat, het niet fijn vinden om ’s nachts alleen langs een groep jongeren te moeten fietsen, auto’s die rondscheuren of met een draaiende motor ergens staan te wachten. Naast de soms twijfelachtige kwaliteit van de drugs waren dat voor hen redenen om liever in de beschutte omgeving van een coffeeshop te kopen.

Bergen op Zoom

Dat de drugs op straat worden verkocht, is een doorn in het oog bij veel Roosendalers. De handel gebeurt niet alleen op afgelegen plekken, maar is onderdeel van het straatbeeld op bijvoorbeeld de Roosendaalse Markt. De gemeente trok in de sluiting van de coffeeshops op met Bergen op Zoom.

Hoe het daar is gesteld met de ervaren drugsoverlast, zegt de Veiligheidsmonitor niet, omdat alleen gemeenten met 70.000 of meer inwoners zijn onderzocht. Landelijk ligt het percentage van drugsoverlast op 5 procent, in 2013 was dat nog 3 procent.

Behalve drugsoverlast zijn er ook ergernissen gemeld als dronken mensen op straat, rondhangende jongeren en de overlast van buurtbewoners.


Screenshot van : BN DeStem  Bron : CBS

Het artikel is in zijn geheel overgenomen van  BN DeStem

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *