100 Jaar Kiesrecht

by author page

0 comments Nieuws

Op 12 december 1917 werd het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd. Vandaag precies 100 jaar geleden. De vrouwen moesten helaas nog 2 jaar wachten. Wel konden vrouwen gekozen worden. Zo werd in 1918 Suze Groeneweg  de eerst gekozen vrouw voor de SDAP (Sociaal-Democratische Arbeiders Partij) die plaats mocht nemen in de Tweede Kamer.

Desondanks was het Hendrik Pieter Marchant van de vrijzinnig-democraten een initiatiefwetsvoorstel indiende om ook het actief kiesrecht voor vrouwen te erkennen. Dit werd aangenomen op 9 mei 1919 en trad in werking op 1 januari 1920.

Roosendaal

In 1851 werd de Gemeentewet ingevoerd, gemaakt door Thorbecke. Deze wet regelt het bestuur van de Gemeenten. Hier in Roosendaal gebeurde er toen nog niet veel. Een kleine groep notabelen bepaalde de conservatief-katholieke koers. Na de invoering van actief recht voor vrouwen kwam er een kleine doorbraak. Het duurde nog tot 1970 voordat de traditionele patronen werden doorbroken en de ontzuiling vat kreeg op Roosendaal.

Huidige gemeente

De huidige samenstelling van de gemeente Roosendaal is ontstaan op 1 januari 1997 met de samenvoeging van de gemeenten Roosendaal, Wouw en Nispen.

100 jaar Kiesrecht

Prodemos, Huis voor Democratie en rechtsstaat heeft voor het feit dat we inmiddels 100 jaar Kiesrecht hebben een website opgezet om dit uit te dragen. Op www.100jaarkiesrecht.nl kun je o.a. hun brochure over kiesrecht downloaden waar de gehele geschiedenis van het kiesrecht instaat.

Brief aan burgemeesters

In oktober 2016 heeft Prodemos een brief gestuurd aan alle burgemeesters in Nederland om gemeenten te stimuleren om de eigen lokale geschiedenis omtrent de kiesrecht te onderzoeken en te presenteren. Ook moedigt Prodemis gemeenten aan om een evenement in dit kader organiseren in hun gemeente. Een agenda op hun website staat klaar om de gemeente evenementen op in te voeren. Zeker een interessante website om te bekijken.

 

Bronnen
Prodemo : https://100jaarkiesrecht.nl/
Gemeente Roosendaal : https://www.roosendaal.nl/geschiedenis-van-roosendaal
Wikipedia

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *