Softdrugs in CoffeeShop of op Straat?

“De overlast van drugsgebruik en drugshandel is in niet één Nederlandse stad zo groot als in Roosendaal” schrijft BNdeStem in juli naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Roosendaal heeft de twijfelachtige eer deze nare ranglijst in Nederland aan te voeren. In reactie stelt Tolga Sen, bedrijfsleider van coffeeshop High Life uit Goes, via dezelfde krant voor een proef te doen voor een periode van vier jaar en nodigt daarbij de Roosendaalse politiek uit om een kijkje te komen nemen in Goes. High Life werkt al twintig jaar nauw samen met gemeente, politie en verschillende zorginstanties. Ze schenken Roosendaalse Biggelaar koffie.

Een werkbezoek aan Coffeeshop High Life Goes

De koffie, de recente standpunten van de nieuwe regering Rutte III en bovenal de uitdaging om iets te kunnen gaan doen aan de overlast in Roosendaal doen Jac besluiten een werkbezoek aan Goes te brengen. De bevindingen zijn voor de ex-horecaondernemer meer dan verassend. Een samenvatting.

Geen louche donkere omgeving in dikke rook gevangen, maar een heel open lichte en modern ingerichte winkel waar op een gastvrije manier vriendelijk eerst om de legitimatie gevraagd wordt. Nadat iedereen verzekerd was dat we Nederlander zijn en geen Duitse toeristen worden we door Tolga in de lounge ontvangen waar er wonderbaarlijk genoeg opnieuw geen rookgordijn hangt maar waar wel vooral veel jongeren samen zijn. Een spel spelen, aan het lezen zijn of gewoon met elkaar in gesprek en aan een joint. Dit was een eerste indruk die zeker niet voldeed aan welke verwachtingen dan ook. Aan de grote leestafel wachten niet alleen de mensen van High Life maar ook een aantal klanten waarvan een Atkinson patiënt en diverse externe betrokken deskundigen vanuit de branche en zorginstanties. Stuk voor stuk, zoals later bleek, goed opgeleide en betrokken professionals.

Vanuit een voorzichtig begin van het gesprek, komt eerst het beleid van de Nederlandse overheid ter sprake. De discussie is doorspekt van ongeloof met betrekking tot de situatie(s) waar Nederland door het polderen in verzeild is geraakt. Inconsequent en onwerkbaar zijn woorden die veelvuldig vallen. We hebben hier duidelijk niet te maken met alleen horecaondernemers of criminelen, maar met bezielde mensen die verstand hebben van hun vak en die zich bewust zijn van hun maatschappelijke en sociale functie en verantwoordelijkheid. Een onderneming met ervaren management en met geschoold personeel die deskundige informatie geeft. Kwaliteitsproducten levert. Oog heeft voor de gezondheidszorg en de medicinale gebruiker. Een onderneming die een vertrouwde en veilige omgeving biedt en samenwerkt met gemeente, buurt en politie.

Dit is duidelijk geen Roosendaal 2000 of 2010. Dit is Goes 2017. Zouden wij in Roosendaal niet juist het voorbeeld moeten geven en in een klap de voordeur en zoals de regering het nu ook wilt: de achterdeur gaan regelen?

Na een laatste kop Biggelaar rijden we terug naar Roosendaal. Heel stil, we hebben veel stof om over na te denken…

 

2 Comments

  1. Dank je dat je dit zo wilt delen Alain. Ik ben heel erg bezig om alles vanuit verschillende perspectieven te bekijken en te overwegen. Zou ik je binnenkort eens mogen bellen? Je hebt als ervaringsdeskundige blijkbaar een weloverwogen kijk op deze materie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *