Werkbezoek West Brabants Archief

(Geschreven door Jac Wezenbeek)

Het West – Brabants Archief helpt u ons verleden te ontdekken. Zij zorgen dat informatie uit de regio West-Brabant vindbaar en toegankelijk blijft. Daardoor wordt het mogelijk voor burgers, bedrijven, organisaties en verenigingen het heden beter te begrijpen.

Negen gemeenten hebben de handen ineen geslagen om één West Brabants archief te beheren. Dat zijn de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Steenbergen, Zundert, Etten-Leur, Moerdijk, Rucphen en Woensdrecht.

Op donderdag 30 november deed ik een werkbezoek, samen met collega VVD raadslid Gerard Boons, aan het archief.

We werden eerst ontvangen door de adviseur van het archief , Joss Hopstaken in de Roosendaalse locatie te weten Het Tongelohuis. Dat betekent de ingang van “Over de Tong” behorende bij Schouwburg de Kring. Mijn plannen van 1989 en 1990 als toenmalig pachter van de Kring zijn nu na ruim 25 jaar uitgevoerd. Maar nu door die Stichting zelf. Is toch iedere keer wel even slikken als ik zo binnen ga…….

Jos Hopstaken liet ons na eerst een lekker kopje Biggelaar koffie te hebben genuttigd de archiefruimten en werkplekken in Roosendaal zien. Daar ontmoetten wij ook nog onze beider golfvriend Frans Heck die als vrijwilliger Brabants Nieuwsblad van mei 1984 aan het uitpluizen was.  Toeval: dat was het laatste jaar van de oude schouwburg , die vanaf juli dat jaar werd gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. 1983-1984 Was ook mijn eerste jaar als pachter van de schouwburg.

Daarna reden we naar Bergen op Zoom en kwamen we bij de publieksruimte van het archief in het Markiezenhof. De oude stallen van het Markiezenhof begreep ik. Van de gewelvenkelder daaronder is een fraaie ontvangstruimte gemaakt.

Vervolgens liepen we naar het echte archief. Een zwaar beveiligde bunker, half onder de grond bij het Wilhelminaveld. Door zware deuren, stevig beveiligd met codes, kwamen in de gigantische ruimten met klimaatbeheersing en met kilometers papier in dozen, keurig netjes gerubriceerd. Fantastisch om te zien.

Blij dat we dit hebben mogen zien!!!

Archief onder het gras !

Archief onder het gras !

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *