bezoek “vluchtelingen aan het werk” 15 oktober 2018 Amersfoort

Featured

by author page

0 comments Nieuws

Op 15 okober 2018 was is ik weer in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Nu niet voor het sociaal domein, maar voor het vluchtelingen aan het werk.

er werd onder andere gepleit voor meer informatie over de ondernemersschool voor migranten. Vroege integratie en participatie bij het COA kwam aan bod. Omar Munie

(voorbeeldvluchteling) vertelde zijn verhaal vanaf zijn negende jaar toen hij door z’n moeder op het vliegtuig werd gezet en later de beste MBO leerling van Nederland werd. En nu een mooi bedrijf heeft op een mooie locatie  met heel bekende buren.

Platform31 had een mooie casus hoe een 27 jarige alleenstaande moeder een leertraject inging in de zorg. (BBL en BOL)

Minister Koolmees zei iets over de nieuwe wet die in 2020 moet ingaan.

Gemeenten hebben een sleutelrol bij inburgering 2.0’

Minister Koolmees heeft grote plannen met de inburgering in Nederland. Want dat dat niet werkt, daar kunnen we kort over zijn, stelt hij zelf. Het is onnodig ingewikkeld en niet effectief. En dus gaat het systeem op de schop in 2020. ‘Maar dat betekent niet dat u in de tussentijd op uw handen hoeft te zitten. Er is veel dat gemeenten ook nu al kunnen doen.’

In 2020 gaat het huidige inburgeringssysteem drastisch op de schop. In 2020 gaat het huidige inburgeringssysteem drastisch op de schop. Gemeenten krijgen dan meer regie, maar hoeven hiermee niet te wachten tot 2020. Gemeenten krijgen dan meer regie, maar hoeven hiermee niet te wachten tot 2020. Ze kunnen al starten met maatwerk, ontzorgen en een integrale aanpak. Ze kunnen al starten met maatwerk, ontzorgen en een integrale aanpak.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid begint met een bedankje. Een bedankje aan al die gemeentelijke experts die in de zaal zitten en zich iedere dag inzetten voor betere inburgering van nieuwkomers in Nederland. ‘Wat u doet is zo ontzettend belangrijk. Werk is dé manier om mee te doen in de samenleving.’

Dat dit geen eenvoudige opdracht is, realiseert de minister zich ook. ‘Ik hoef deze zaal vol deskundigen niet voor te schotelen wat er allemaal niet deugt aan het huidige inburgeringssysteem. Om kort te gaan: het stelsel doet niet wat het moet doen. Het werkt averechts.’ En daarom kondigde de minister deze zomer al aan dat het inburgeringssysteem drastisch op de schop gaat.

‘ ‘Het stelsel doet niet wat het moet doen. Het werkt averechts. Het stelsel doet niet wat het moet doen. Het werkt averechts.

 

Jaco Dagevos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *